Предоставянето на социални услуги не е търговска дейност - покупка, продажба

...
Предоставянето на социални услуги не е търговска дейност - покупка, продажба
Коментари Харесай

Парламентът реши: Социалните услуги не са търговска дейност

Предоставянето на обществени услуги не е комерсиална дейност - покупка, продажба или продан на активи за осъществяване на облага, а е ориентирано към запазване и подкрепяне на главните фамилни полезности, включително даване на протекция на нуждаещите се физически лица. Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на поправките в Закона за обществените услуги. Депутатите разгледаха общ отчет на два законопроекта. Единият импортиран от ПГ на ГЕРБ, другият от " Обединени патриоти ". 

Промените, направени от ГЕРБ, гласят, че до приемането на Правилника за използване на Закона за обществените услуги насочването на всички лица, които желаят да употребяват такива услуги, ще се прави единствено от Дирекция " Социално подкрепяне ", а самостоятелната оценка за поддръжка на лицето ще се изготвя по досегашния ред. Освен това, при правене на самостоятелна оценка на потребностите на детето информация може да се разкрива единствено със единодушието на родителя или настойника. 

Започналите и неприключили до влизането в действие на закона производства за основаване, преустановяване, смяна на броя на потребителите и мястото на даване на обществени услуги ще се довършат по досегашния ред.

Законът за обществените услуги влезе в действие от 1 юли, откакто шест месеца заставам замразен поради страховете на родители, че той дава повече пълномощия на страната да лишава деца. Той предвижда право на обществени услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. С него се вкарва обмисляне на обществените услуги на национално равнище, както и допълващи стандарти за обезпечаването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с нападателно или проблематично държание и за нуждаещи се от непрекъснато здравно наблюдаване и грижа. Законът дава право на асистентска поддръжка за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не употребяват такава поддръжка по различен закон.

Създава се и Агенция за качеството на обществените услуги, която ще лицензира доставчиците на обществени услуги и ще поддържа техен указател. До приемането на Устройствения устав на въпросната Агенция, обаче, този надзор ще се прави от Държавната организация за протекция на детето и инспекторатът към Агенцията за обществено подкрепяне. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР